top of page

Ziua Eroilor la Catedrala Eroilor

din Hunedoara

   

        Joi, 25 mai 2017, în Biserica Ortodoxă, alături de marele praznic al Înălțării Domnului, s-a făcut pomenirea tuturor eroilor căzuți pe cîmpurile de luptă pentru apărarea dreptei credințe și a identității neamului.

     

 

                                                          Preot Paroh Ioan TIRIC

                                                                 Preot Radu TRIFON

Izvorul Tămăduirii la Catedrala Eroilor

- Sfințirea apelor

Hristos a înviat!

 

     „Ziua Învierii şi să ne luminăm cu prăznuirea şi unii pe alţii să ne îmbrăţişăm.... să iertăm toate pentru Înviere”

      Învierea Domnului este Sărbătoarea Sărbătorilor şi încununarea mântuirii noastre întru Hristos.

Aşa au simtit credincioşii de la Catedrala Eroilor Hunedoara.

      La slujba de Înviere care a avut loc la biserica din centrul civic al Hunedoarei au participat sute de oameni.

          Atmosfera a fost încărcată de emoţie pentru mulţi dintre hunedorenii care s-au strâns în faţa Catedralei Eroilor, devenită, de Paşte, unul dintre cele mai aglomerate locuri din municipiu.

         Noaptea Învierii a adus peste 1.000 de hunedoreni în Parcul Tineretului din Hunedoara, unde a fost ridicată Catedrala Eroilor. Cu candele şi lumânări au întâmpinat localnicii Învierea Domnului, iar împrejurimile bisericii au fost acoperite de valuri de luminiţe. Cele mai emoţionante momente au început la miezul nopţii, când lumina sfântă a fost primită de creştini, iar oamenii au cântat „Hristos a Înviat”.

 

Denia Prohodului Domnului

         Vinerea Mare, Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că in aceasta zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Lumii.                                              Este ziua cea mai neagră din istoria creștinismului. Aceasta este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului, care, după ce a fost chinuit, biciuit, scuipat, a fost răstingnit între doi tâlhari și a murit pentru mântuirea omenirii.

          Tot în Vinerea Mare se face pomenirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul

          Încă de la ora 17, hunedorenii s-au adunat cu mic cu mare la slujba de înmormântare a Mîntuitorului Hristos.                                                                        

         Preotul paroh Ioan Tiric împreună cu preotul Ioan Radu Trifon  au săvârşit această Sfântă Slujbă în prezenţa unui număr mare de credincioşi hunedoreni.

 

           Cântarea Prohodului Domnului, ce simbolizează tânguirea întregii creaţii  lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, a reuşit să unescă în cuget şi trăire pe toţi credincioşii prezenţi în Sfânta Biserică, la Sfinta Slujbă.                                                                       La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei,care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului.

           După procesiune, toţi credincioşii prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcaşul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost reaşezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”.                                                                                                                      

           Textul slubei îmbină profunzimea teologică şi frumuseţea poetică şi prezintă într-o formă concentrată învăţătura Bisericii despre Răstignirea şi Moartea Mântuitorului Iisus Histos, ce îşi găsesc desăvârşirea în Învierea Sa cea de a treia zi.

 

 

DUMINICA FLORIILOR

 

 

    În Duminica Floriilor, la „Catedrala Eroilor” din oraşul Hunedoara, preoţii au sfinţit, prin rugăciune şi stropire cu agheazmă, ramuri de salcie care au fost împărţite enoriaşilor.

       Cu flori şi ramuri de salcie şi candele aprinse, şi-n anul acesta, printre lacrimile cerului, credincioşii s-au adunat în faţa „Catedralei Eroilor” pentru a realiza o minunată cruce de flori, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii.

       Credincioşii au fost însoţiţi de preotul paroh Ioan Tiric şi preotul Ioan Radu Trifon care au sfinţit şi au ridicat rugaciuni, relizând un moment de înaltă încărcătură duhovnicească.

 

 

CONCERT DE PRICESNE

   În data de 02.04.2017 enoriașii de la Catedrala Eroilor Hunedoara au avut onoarea de a asculta un concert de Pricesne susținut de PREOTUL CRISTIAN POMOHACI, Mariana Suciu și Viorica Brîndușan .

BOTEZUL DOMNULUI 

"Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci cănd S-a botezat". (Sfantul Ioan Gura de Aur)

   La 6 ianuarie credincioşii ortodocsi prăznuiesc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare.                   Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăintei - a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

   Botezul Domnului Iisus Hristos a fost lucrarea Sfintei Treimi: Tatăl a marturisit despre El. "Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit (Mt. 3, 17; Mc. 1, 11; Lc. 3,22); Duhul Sfânt S-a pogorat în chip de porumb peste El şi Fiul a primit botezul lui Ioan.

Taina Sfântului Maslu -Taina Mângâierii

              Taina Sfantului Maslu se mai numeşte şi Taina Mângâierii. Prin rugăciunile stăruitoare ale preoţilor care o săvârşesc, prin credinţa şi spovedania foarte amănunţită şi cu post din partea mirenilor, şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit, această Sfântă Taină întăreşte în sufletul credincioşilor, pentru care se săvârşeşte, credinţa în Dumnezeu şi nădejdea mântuirii, dă iertarea de păcate şi însănătoşirea de felurite boli, aduce pace şi smerenie în inimă.

             Cu credinţă în Dumnezeu, au participat şi enoriaşii parohiei noastre la Taina Sfântului Maslu  care este destinata de către Duhul Sfânt creştinilor ce se află în suferinţă, celor ce zac în grele boli sufleteşti şi trupeşti, tineri sau bătrâni, muribunzilor, şi în general tuturor celor care au înţeles că singurul lor liman este doar Dumnezeu.

             Speranţă şi mangâiere au fost, pentru  sufletele enoriaşilor, îngreunate de patimi, cuvintele Preasfinţitului Părinte Stareţ Ioan de la Mănăstirea Afteia, care după împreună-slujire cu părintele paroh Ioan Tiric şi părintele Ştefan Simulescu, le-a vorbit despre cum trebuie să se pregătească pentru Taina Sfântului Maslu, care este cea mai completă şi mai importantă slujbă pentru bolnavi în Biserica Ortodoxă..

            Au aflat că,  atunci când participi la Taina Sfântului Maslu, în paralel să alergi la Domnul cu rugăciunea şi cu pocăinţa pentru ca să te vindece, să te facă un om nou.

”Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iacov 5: 15).

 

27 DE ANI DE LA REVOLUŢIE

 

 

Eroii n-au mai apucat să plângă
S-au închinat cu mâna stângă
În dreapta îşi ţineau dragostea de ţară
Au apucat doar să se-nchine şi să moară.
                        ( Eroii – Aurel Anghel )

 

         Joi, 22 decembrie 2016, la Catedrala Eroilor din Hunedoara, locuitorii oraşului au participat la slujirea în sobor a Sfintei Liturghii, inchinată martirilor hunedoreni, ucişi în zilele Revoluţiei din 1989.

          În Parcul Tineretului din Hunedoara, lângă monumentul ridicat ca aducere aminte şi slăvire a martirilor hunedoreni ai revoluţiei, a avut loc o slujbă religioasă de pomenire a eroilor, urmată de ceremonialul depunerii de coroane de flori.

 

         Slujba de PARASTAS a fost ţinută de preot Ioan Tiric de la “Catedrala Eroilor” împreună cu alţi preoţi hunedoreni.

         Reprezentanți ai autorităților locale au fost prezenți la manifestările organizate în municipiul Hunedoara cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la REEVOLUŢIA DIN DECEMBRIE 1989

         La slujba de comemorare, săvârşită de preoţii din Hunedoara. au fost prezenţi, de asemenea, şi membrii familiilor militarilor hunedoreni ucişi în decembrie 1989

 

Fie-vă dorul din mormânt,

Pentru cei vii un legământ

Să poarte steagul triumfal,

Să-ndeplinească-un ideal

Căci aţi murit cântând.
          (La mormântul eroilor revoluţiei din 1989 -
Corneliu Zegrean )

 

Prohodul Maicii Domnului

         Prin slujirea Prohodului Maicii Domnului, încercăm să aducem lui Dumnezeu şi Preacuratei Maicii Sale un prinos de cinstire, de respect, de mulțumire, un semn de dragoste şi iubire, şi un semn al credinţei noastre că Maica Domnului este pururea rugătoare şi mijlocitoare pentru noi înaintea Fiului Său.

Fiind pusa in mijlocul Bisericii, Sfanta Icoana a "Adormirii Prea Sfinte Nascatoare de Dumnezeu" preotii stau imprejur, imbracati in toate podoabele preotesti; iar cel mai mare, luand cadelnita si cadind in cruce inaintea Icoanei, incepe a canta "Prohodul Maicii Domnului"

Duminica Tuturor Sfinților la Catedrala

Eroilor din Hunedoara

   Duminică, 26 iunie 2016, la sărbătoarea Tuturor Sfinților,  Catedrala Eroilor din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit Hramul.
   Sfânta Liturghie a fost savârțită de un sobor de preoți, în frunte cu Preacucernicul Părinte Profesor dr. Ioan Mircea Ielciu, de la Catedra de Patrologie a Facultății de Teologie Ortodoxă Andrei Saguna din Sibiu. În cuvântul de învățătură, părintele profesor a evidențiat trăsăturile care îi diferențiază pe sfinți de oamenii obișnuiți, a afirmat necesitatea deosebit de actuală a prezenței sfințeniei și a sfinților în viața oamenilor, că modele de existență și de viețuire, dar a și atras atenția asupra faptului că Dumnezeu ne cheamă pe toți la sfințenie, iar acest lucru este și o mare cinste, dar și o mare responsabilitate.
    La finalul Sfintei Liturghii, preacucernicul părinte Ioan Tiric, parohul catedralei, a mulțumit părintelui profesor și tuturor preoților slujitori pentru prezența la această sărbătoare și a mulțumit tuturor credincioșilor, închinătorilor, donatorilor și celor care au ajutat și ajută necontenit la ridicarea și consolidarea sfintei catedrale.

“ICOANA ÎN VIAȚA MEA”

 

 

      “Duminica Ortodoxiei”, reaminteşte mereu triumful dreptei credinţe asupra tuturor învăţăturilor greşite.

      Pentru a marca evenimentul, elevii Şcolii Gimnaziale Nr 7 Hunedoara au zugrăvit, după priceperea fiecăruia, câte o icoană reprezentând pe Mântuitorul, pe Maica Domnului ori un sfânt drag lor, în cadrul programului intitulat “Icoana în viaţa mea”.

      Programul face parte dintr-un proiect de parteneriat mai amplu încheiat între Şcoala Gimnazială Nr 7 Hunedoara şi Parohia Ortodoxă Română Hunedoara V.” Catedrala Eroilor”

   Lucrările au fost aşezate în biserica, pentru a fi vizualizate de credincioşi.

Acţiunea a fost coordonată de preot paroh Ioan Tiric şi preot Pascal Adrian, profesor de religie.

Instalarea preotului Ioan Radu Trifon, la „Catedrala Eroilor”-Hunedoara

04 Octombrie 2015

Intrarea în biserică a Maicii Domnului​

21 NOIEMBRIE 2015

  Enoriaşii de la “Catedrale Eroilor” Hunedoara, împreună cu preotul paroh Ioan Tiric, au participat la un pelerinaj la biserica şi schitul din Ohaba, precum şi la mănăstirea “Izvorul lui Miron”.

Trupul şi Sângele Domnului, „antidotul nemuririi"

         Impărtăşania este Sfânta Taină în care creştinii evlavioşi, se împărtăşesc, în chipul pâinii şi a vinului, cu însuşi Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

        Sfânta Împărtăşanie este una din cele şapte taine ce are o mare putere de vindecare sufletească şi întărire trupească, dacă este luată cu vrednicie.

        Este necesar să rămânem statornici în credinţa noastră, să frecventăm Biserica, „stâlpul şi temelia adevărului“ (I Tim. 3, 15), să ne împărtăşim cât mai des cu Trupul şi Sângele Domnului, „antidotul nemuririi“, cum îl numeşte Sfântul Ignatie al Antiohiei şi temeiul vieţii creştine şi bisericeşti.

Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi

           

            Copilul este un dar al lui Dumnezeu, cu toţii fiii Lui suntem, astfel că tot ceea ce facem trebuie să urmeze calea şi învăţătura Părintelui nostru ceresc.

           O vorbă veche românească spune un adevăr cum nu se poate mai grăitor: "Cum îi creştem, aşa îi avem".

           La sfânta biserică copilul învaţă că este foarte important să ţii legătura cu Creatorul tău, să fii recunoscător Lui. Învaţă să se poarte, îşi dezvoltă răbdarea, îşi cultivă blândeţea, devine bun, milostiv, învaţă să dea, să fie respectuos cu cei în vârstă, să pomenească pe cei morţi, aspecte foarte importante în comportamentul uman.

           Acestea sunt doar cateva dintre ideile care au determinat demararea de către pr paroh Ioan Tiric  a unui proiect intitulat “  Lăsaţi copiii să vină la Mine… !” şi care constă în organizarea, săptămânal, a unor  întâlniri cu tinerele vlăstare ale parohiei noastre, şi care se doreşte a fi un pas important în educarea şi formarea tinerei generaţii.

         Este un proiect care se doreşte ca, în mod magic, să fixeze în micile suflete, pentru tot restul vieţii, linia despărţitoare dintre bine şi rău, ca şi credinţa, bunătatea, duioşia, compasiunea, dragostea, speranţa.

Se doreşte ca seminţele cunoaşterii să fie semănate la timpul potrivit şi, din ele, poate, vor creşte plantele care să apere viitorul de uscăciune.

         Nu va fi uşor, se  cere har, devoţiune şi răbdare. Preotul Ioan Tiric ştie  să rezoneze cu aceşti mici credincioşi ai lui. I-a încurajat printr-o pedagogie subtilă şi a deschis larg uşile bisericii şi ale sufletului său. Şi astfel i-a convins pe mulţi să găsească în ei puterea de a asculta îndemnurile învăţăturii creştine, sădind mlădiţele lumii viitorului.

Aici, la Catedrala Eroilor Hunedoara, chemarea sfântă nu cade în gol, ci în pământul cel roditor. Părinţi, copii, laolaltă cu preotul lor, vieţuiesc în acest lăcaş sfânt ca într-o poiană a începutului de lume.

Constituirea consiliilor

           La nivelul PAROHIEI HUNEDOARA V s-au desfăşurat şedinţele de constituire a celor două organisme executive parohiale: a Consiliului parohial şi a Comitetului parohial Adunarea parohială   electorală i-a ales pe membrii Consiliului care s-au constituit in  noul Consiliu parohial intr-o  şedinţă solemnă.

          Solemnitatea şedinţei de constituire este dată atât de locul, biserica parohială, cât şi de momentul, îndată după Sfânta Liturghie, de desfăşurare, dar mai ales de faptul că în cadrul acestei şedinţe consilierii aleşi, inclusiv supleanţii, depun jurământul de credinţă:

      „Jur înaintea lui Dumnezeu şi pe conştiinţa mea că voi îndeplini obligaţiile mele de consilier parohial cu cea mai deplină conştiinciozitate, respectând Statutul şi regulamentele bisericeşti din Patriarhia Română. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“

“ICOANA –FEREASTRĂ CĂTRE DUMNEZEU”

       În Duminica Ortodoxiei, la „Catedrala Eroilor” din Hunedoara, s-a organizat expoziţia de icoane intitulată „Icoana –ferestră către Dumnezeu”.

       Picături de rai, din sufletele curate ale elevilor din clasa a-III-a C de la Şcoala  Nr 7 Hunedoara, au fost aşezate în icoanele pe care le-au pictat, zugrăvind în ele chipuri ale Mântuitorului, ale Maicii Domnului, ale Apostolilor.

       Icoanele au fost expuse în lăcaşul de cult, în faţa altarului, pentru a putea fi admirate de credincioşii veniţi la Sfânta Liturghie   şi de participanţii la procesiunea organizată în oraşul Hunedoara pentru cinstirea icoanelor.

       Lucrările expuse au reuşit să sensibilizeze pe cei care le-au privit, transmitându-le o parte din căldura si inocenţa sufletelor lor de copii.

„Pâinea şi vinul contează, dar nu acestea sunt cele mai importante”

 

 

 

      INTERVIU 

 

              Părintele Ioan Tiric observă de ani buni comportamentul credincioşilor şi este convins că românii vor şti mereu cum să sărbătorească Paştele.

              Unul dintre cei mai entuziaşti tineri preoţi pe care-i are oraşul Hunedoara, părintele Ioan Tiric, este absolut convins că românii vor şti să sărbătorească Paştele, aşa cum se cuvine, chiar şi peste 100 de ani.

EVZ: Există, în sufletul dum neavoas tră vreo diferenţă între sărbătoarea de Paşte şi cea de Crăciun? Vi se pare vreuna dintre cele două mai importantă decât cealaltă?

Părintele Ioan Tiric: Nu pot face o asemenea diferenţiere. Fiecare sărbătoare exprimă câte ceva, are o semnificaţie deosebit de importan tă. Naşterea Domnului exprimă întruparea lui Dumnezeu şi arată cât de important a fost acest moment pentru omenire, iubirea lui Dumnezeu pentru Om, trimiţându-şi Fiul în lume ca să-l elibereze din robia păcatului şi a morţii. Învierea este biruinţa Fiului asupra păcatului şi a morţii. Săptămâna Patimilor lasă, parcă, o urmă în sufletul creştinului. În aceste zile, creştinul îşi aduce aminte de momentele pătimirii Domnului Iisus Hristos.

Oare tocmai această urmă pe care Săptămâna Patimilor o lasă în sufletul credincioşilor face ca, în Noaptea de Înviere, numărul celor prezenţi la biserică să fie mult mai mare decât la slujba de Crăciun?
E drept că de Paşte numărul celor prezenţi la biserică e mai mare. E multă lume în Noaptea de Înviere pentru că slujba se ţine la miezul nopţii, iar oamenii vin să ia lumină şi Sfintele Paşte, nu vin numai pentru rugăciune. Şi ritualul uşor diferit este un motiv. Poate că dacă am face şi de Crăciun o slujbă la miezul nopţii ar fi la fel de mulţi oameni la biserică. Dar mai intervine şi vremea: de Crăciun e frig, iar de Paşte, odată cu încălzirea vremii, fiecăruia îi şi place să mai iasă din casă.

Oare că aceia care ajung foarte rar la biserică vin aici de Paşte tocmai pentru că primesc ceva?
Pâinea şi vinul contează, dar oamenii nu înţeleg că nu acestea sunt lucrule cele mai importante. Avem această perioadă de 40 de zile de post, o perioadă în care, de fapt, omul trebuie să se pregătească să primească Paştele, pâinea şi vinul, ca pe trupul şi sângele Domnului Hristos.

Din câte ştiţi, astăzi, românii, cei mulţi dintre ei, îşi mai pun problema pregătirii pentru primirea Paştelui?
Nu contează vremurile pe care le trăim. Spiritul trebuie să rămână acelaşi. Nu contează că eşti sărac sau bogat, că eşti stăpân sau slugă, bărbat sau femeie, copil sau bătrân, tot timpul trebuie să te pregăteşti sufleteşte pentru Paşte. Nu se ştie când o să mori, iar trupul şi sângele Domnului Iisus Hristos este ca o merindă pentru viaţa de apoi.

Foarte multă lume apreciază că sărbătoarea Crăciunului a fost deja alterată de spiritul comercial. Că se pune prea mult accentul pe „material” şi prea puţin pe „spiritual”. E o asemenea tendinţă şi-n cazul Paştelui? Cât va mai rezista sărbătoarea Paştelui în faţa ofensivei comerciale?
Aşa-zisa comercializare de care vorbiţi încă nu este deranjantă, cel puţin pentru mine. Cred că vine din dorinţa omului de a veni cu lucruri noi în viaţa lui. Nu-i nimic rău în asta. Este un progres comercial pe care însă nu-l consider un pericol. De exemplu, cu cât mai multe luminiţe de Crăciun cu atât mai bine. Şi Învierea Domnului este tot o bucurie.
Orice om care dăruieşte este răsplătit cu o bucurie şi mai mare decât cea a celui care primeşte cadoul. Dacă vă aduceţi aminte, când eram copii, înainte de Paşte, părinţii ne cumpărau câte un rând de haine noi. Abia aşteptam să se apropie Paştele, pentru că acesta era un moment al reînnoirii care se făcea şi prin haine. Cadoul părinţilor avea şi un scop practic, dar şi unul spiritual.
Sunt optimist în ce priveşte felul în care românii vor şti să simtă şi să sărbătorească Crăciunul şi Paştele. Desacralizarea unui popor înseamnă pieirea lui, lucru imposibil în cazul românilor. Avem tradiţii vechi şi de 2.000 de ani, unele chiar precreştine care au fost îmbinate cu credinţa ortodoxă. Indiferent de ce se va întâmpla, sunt absolut sigur că şi peste 100 de ani, de Paşte, fiecare familie de români va avea în casă cel puţin un ou roşu.

 

"Sunt absolut sigur că şi peste 100 de ani, de Paşte, fiecare familie de români va avea în casă cel puţin un ou roşu.",
Ioan Tiric, preot

.

NEDEIA DIN “POIANA MUIERII”

       

         Cu ocazia marii sărbători creştine de vară, dedicate Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, sub egida Primăriei oraşului Petrila s-a desfăşurat ,,Nedeia din Poiana Muierii”.

Este unul dintre locurile tradiţionale de întâlnire pentru obştile de ciobani de pe acele plaiuri, încă din timpuri străvechi.

        După vreo 60 de ani de absenţă, s-a reînnodat tradiţia nedeilor momârlăneşti care se ţineau odată în Poiana Muierii, începând cu sute de ani înainte, precum şi un bun prilej de cinstire a Sfântului Ilie Proorocul care a şi fost ales ca patron spiritual al acestei manifestări.

Cu acest prilej a fost sfinţită o frumoasă troiţă, pusă acolo în memoria ciobanilor care şi-au găsit sfârşitul pe munte. 

       La ceremonia de sfinţire a troiţei, dar şi a stânei, au 

participat părintele Negoi, din Parohia Cimpa, la invitaţia căruia a participat şi părintele Ioan Tiric, venit special de pe meleagurile Hunedoarei, însoţit de credincioşi de la parohia pe care o păstoreşte, pentru a fi alături de obştea sătească în sânul căreia s-a format spiritual. 

      Cu mic- cu mare, oamenii s-au strâns la stâna petrileanului Petre Tiric, care alături de Primăria Petrila și Casa de Cultură Ladislau Schmidt, au organizat acest eveniment plin de voie bună,la care Junii Petrileni şi Măgura au creat din plin multă bună dispoziţie.

Maica Domnului Milostiva –Eleoussa a poposit la Hunedoara

          Joi, 27.11.2014, zi de înaltă sărbătoare duhovnicească pentru credincioşii oraşului Hunedoara.

         Împărăteasa Luminii a fost adusă în Catedrala Eroilor.

Înaintea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Eleoussa, ne-am plecat cu gând umilit, ne-am împodobit sufletul cu smerenie şi gânduri curate, strigându-i, din adâncul inimii, cu glas de mulţumire:

        „Bucură-Te Templu al slavei.....care ne-ai deschis nouă porţile milostivirii”  poposind în oraşul nostru, în casa noastră, casa Dumnezeului Tău.

Nu pricepem tainele minunate, dar am  rugat-o, din adâncul inimii,

      „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi !”  

DUMINICA ORTODOXIEI

          În Duminica Ortodoxiei, în oraşul Hunedoara, s-a organizat o procesiune de cinstire a icoanelor la care au participat o mare parte a credincioşilor acestui oraş.

          În Duminica Ortodoxiei, în oraşul Hunedoara, s-a organizat o procesiune de cinstire a icoanelor la care au participat o mare parte a credincioşilor acestui oraş.

          La procesiune au participat toţi preoţii parohi ai oraşului Hunedoara care au avut în mijlocul lor pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei Coroian, Consilier catehetic şi de misiune în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

          La finalul procesiunii toţi credincioşii prezenţi s-au putut bucura de expoziţia de icoane realizată de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Hunedoara care a avut loc în biserica cu hramul ,,Duminica Tuturor Sfinţilor’’ a parohiei Hunedoara V.

         Prin această procesiune, credincioşii hunedoreni au marcat ziua în care Sfinții Părinți au restabilit, definitiv, cinstirea sfintelor icoane în Biserica lui Hristos, ziua în care a fost proclamată biruinţa dreptei credinţe asupra valului de erezii care s-au abătut asupra ei, vreme de peste cinci secole.

 

MOAŞTELE SFÂNTULUI  NECTARIE

              Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie- Episcopul Devei şi Hunedoarei – Sfintele Moaşte ale Sf. Nectarie au fost aduse la “Catedrala Eroilor” din Hunedoara, în data de 25.04.2014, ora 18, unde au rămas şi sâmbătă 26.04.2014

              S-au desfăşurat următoarele Sf Slujbe :

         25. 04.2014, ora 17:45 –întâmpinarea Sfintelor Moaşte,Vecernie Mare, închinare la Sf Moaşte,

         26.04.2014 – slujirea în sobor a Sfintei Liturghii Arhiereşti, inchinarea la Sf Moaşte.

 

             Enoriaşii oraşului s-au închinat cu pioşenie la Racla Sf. Nectarie, mulţumind Bunului Dumnezeu că a mijlocit această întâlnire.

Rugăciune şi milostenie pentru cei adormiţi

      După părăsirea trupului, sufletul omului străbate văzduhul către Tronul lui Dumnezeu, trecând prin înfricoşatele vămi.
      În acest timp, rudeniile caută să uşureze răposatului trecerea prin vămi şi să plece îndurarea lui Dumnezeu către el, făcându-i parastase, urmate de pomeni.

     Sfântul Nectarie al Eghinei scrie ca o concluzie a celor pe care le-a dezvoltat din mărturiile Sfinţilor Părinţi: “Din toate acestea se arată că sufletului după moarte îi este cu neputinţă să mai facă vreo lucrare mântuitoare sau să se slobozească din legăturile nedezlegate ale iadului, şi că numai sfintele liturghii, rugăciunile rudelor şi ale drepţilor făcute pentru ei, precum şi milosteniile  se  fac  pricină  de  mântuire  şi  de  slobozire  din legăturile iadului”.

bottom of page