top of page

MOŞ CRĂCIUN LA „CATEDRALA EROILOR HUNEDOARA”

 

 

   

 

     25 decembrie, zi de sărbătoare duhovnicească, Naşterea Domnului.

 

             În această zi de mare praznic, copiii hunedoreni, de la Catedrala Eroilor” Hunedoara, au fost vizitaţi de Moş Crăciun care le-a împărţit daruri, iar ei i-au recitat Moşului poezii sau i-au cântat colinde.

CATEHEZĂ ŞI COLIND

 

         

         

           În perioada premergătoare Naşterii Domnului, la catedrala Eroilor din Hunedoara, s-au desfăşurat acţiuni menite să ne pregătească duhovniceşte pentru marea sărbătoare.

           Preotul paroh Ioan Tiric i-a ajutat pe cei mai tineri enoriaşi ai bisericii să pregătească colinde cu care să-l întâmpine pe Moş Crăciun.

   Preotul Ioan Radu Trifon, într-o atmosferă duhovnicească,  ne-a mângâiat sufletele cu câteva dintre colindele care sunt atât de dragi neamului nostru. 

„Cartea - mângâiere pentru sufletul tău!”

 

       

       „Cărţile duhovniceşti se află printre darurile pe care Dumnezeu le aşează în faţa noastră şi „uneori le trecem cu vederea”

          Voi prezenta câteva motive ale ignorării cărţilor: „ suntem prea obosiţi, prea frământaţi, prea singuri”, şi aş mai adăuga : prea săraci material, dar în mod special duhovniceşte, prea uşor influenţabili şi uşor de manipulat de flagelul „Ştiri de senzaţie!” de la TV şi care ocupă cea mai mare parte a vieţii, inducându-ne o stare de nemulţumire, de apatie, uneori chiar deznădejde.

          Împotriva acestor stări de fapte am început să luptăm şi noi, cei de la Catedrala Eroilor Hunedoara, încercând să aducem mângâiere în sufletele oamenilor, prin carte.

          Am demarat o acţiune „Cartea - mângâiere pentru sufletul tău!”

          Am început să realizăm un fond de cărţi duhovniceşti pe care

 

 

le-am împrumutat enoriaşilor pentru lectură, ajutându-i, astfel, să se rupă de problemele cotidiene, să le oferim răspunsuri la multe dintre problemele lor, dar şi un prieten pentru sufletul lor singur - CARTEA.

          Dar, şi urmează un mare DAR!!!, catedrala mai are şi alte cheltuieli, cheltuieli care nu ne permit să realizăm un fond de carte care să multumească pe toţi cei aprox. 1000 de enoriaşi care participă la majoritatea slujbelor împărăteşti.

De aceea, am îndrăznit să apelăm la înţelegerea unor oameni de bine, rugându-i să ne ajute să mărim fondul de carte, prin sponsorizare, I-am rugat să ne ajute să  oferim oamenilor aceste daruri Dumezeieşti – cărţile duhovniceşti !

          Ideile şi gândurile noastre au sensibilizat un grup de oameni doritori să se alăture proiectului nostru, aducând astfel mângâiere pentru sufletele  enoriaşilor din parohia noastră . Este vorba de asociaţia Ortopraxia care ne va ajuta să  mărim fondul de carte, prin sponsorizare. Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze!

Moş Crăciun cu plete dalbe, la Catedrala Eroilor 

 

 

 

        A sosit iarna. Fulgi mari și pufoși se strecoară din cer şi cad pe pământ, plutind în rotocoale. E ger, iar copaciii şi-au îmbrăcat haina de sărbătoare, haina alba a purităţii.. E vremea colindelor, când copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun.

        Pentru cei mai mulţi copii, Crăciunul este sărbătoarea darurilor, prilejul în care o parte din dorinţele lor se transformă în realitate.

        O condiţie foarte importantă pentru a primi darurile de la Moş Crăciun este ca în timpul anului copiii să fi fost foarte cuminţi şi să-şi fi ascultat părinţii. Chiar dacă nu se întâmplă întotdeauna aşa, Moşul mai închide ochii, dar vrea promisiuni solemne că de acum înainte cel care a făcut năzbâtii va fi cuminte ca un îngeraş.

Copiii hunedoreni, de la Parohia Ortodoxă Hunedoara V – “Catedrala Eroilor”, au fost vizitați și ei de Moș Crăciun, la sfârșitul slujbei oficiate de preotul paroh Ioan Tiric şi preot Simulescu Ştefan .

         Pentru a primi daruri, ei au  recitat poezii lui Moş Crăciun sau au  cântat colinde.

         Mos Crăciun este o mica parte dintr-o lume de basm,,o lume pe care nu am vrea s-o uităm niciodată, pe care am vrea s-o păstăm de-a pururea în sufletul şi în inima noastră,o lume a copilariei, a imaginaţiei,a povestilor nemuritoare cu magi,,cu “renii lui Moş Crăciun” sau “zânele şi spiriduşii de la Polul Nord”, cu seri petrecute cu gândul la cadoul adus de la Moşul.

 

Învaţă să culegi din fiecare Crăciun sfinţenie, bucurie, lumină pe care să o împarţi tot anul cu cei dragi!

Un vers de colind – o lume de trăire teologică

 

 

               Sărbătorile creştine ale Naşterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei au in viaţa credincioşilor o semnificaţie aparte. Ele trezesc rezonanţe afective de inaltă sensibilitate şi de puternică intensitate, creând o atmosferă de bucurie şi un farmec cu totul specifice în trăirea religioasă.

               Ele exprimă, sub forma poeziei populare, florile alese ale simţămintelor noastre creştineşti în faţa tainei celei din veac ascunse, precum şi binefacerile ce s-au revărsat asupra omenirii prin intruparea Fiului lui Dumnezeu.

               In noaptea sfântă şi plină de taină a Craciunului, porţile inimilor noastre se deschid mai larg pentru a cânta, după datina străbună, "colindul sfânt şi bun" şi pentru a primi bunele vestiri ale colindelor şi urările lor, împreună cu Mântuitorul Hristos care vine, odată cu solia lor:

  "Să se nască şi să crească,
                Să ne mântuiască."

              

               Ajunul Crăciunului este noaptea bucuriei, căci este momentul când se naşte Mântuitorul. Colindele creează o atmosferă plină de optimism în care se formulează dorinţe ale oamenilor, uneori acestea atingând limitele fabulosului.

               Colindatul este un obicei străvechi. Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peştera luminată unde S-a născut Pruncul Iisus şi bucurându-se de acest semn ceresc şi de glasul îngerilor au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.

               El este sfânt pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este şi bun pentru că această veste are menirea să slujească vieţii, să aducă atâta bine în lume şi între oameni.

Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, este prilej de sarbatoare de peste 2.000 de ani a nasterii lui Iisus, sarbatoare petrecuta in familie, langa bradul impodobit, cu bucate traditionale, colinde si daruri asteptate atat de copii, cat si de cei mari.

“Fără obiceiurile şi tradiţiile noastre, fără portul şi limba noastră, nu am putea să ne numim români.” 

Pelerinajul - călătorie spre viaţa de sfinţenie

          Pelerin poate şi trebuie să fie orice creştin care caută adevărul lui Dumnezeu; el caută un „mediu sfânt", aşa cum afirma Paolo Giuriati, in care fiinţa umana simte nevoia de a descoperi intr-un mod mai evident prezenţa lui Dumnezeu. Scopul pelerinajului trebuie să devină cu necesitate imbogăţirea vieţii spirituale a creştinului, schimbarea sinceră şi profundă a propriei vieţi şi imbunătăţirea relaţiei dintre om şi Dumnezeu, intre toţi creştinii, dar nu numai.

         Când pelerinajul este insoţit de rugăciuni, de priveghere, de spovedanie, de impărtăşire euharistică, de convorbiri duhovniceşti cu alţi pelerini, el este un izvor de bucurie şi pace interioară, un prilej de imbogăţire spirituală.

          Pacea şi bucuria, lumina şi sfinţenia adunate în inimi prin pelerinaj la locurile sfinte sau in momentele sfinte ale celebrării liturgice sunt duse de pelerini in casele lor, in parohiile şi mănastirile lor, in societate. Astfel, pelerinii purtători şi martori ai Duhului lui Hristos in lume, devin, misionari fară să fi pretins aceasta. Pelerinii duc cu ei in lume ce-au primit din intâlnirea cu locurile sfinte, cu sfinţii pe care ii venerează.

 

 

E vremea colindelor

 

 

 

        Perioada Praznicului Împărătesc al Naşterii Domnului vine în casele şi în inimile noastre ca de fiecare dată, cu pomul de Crăciun, cu fulgii de nea, gândul la cei pe care-i iubim şi cu care ne petrecem clipele cele mai însemnate din viata noastra! Cum ar fi oare toate acestea fără frumuseţea şi dulceaţa colindelor?

       Colindatorii le cântă cu incredintarea că sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi "Să se nască şi să crească, să ne mântuiască".

       Colindele ne înalţă sufleteşte, ne înnoiesc făptura interioară, ne apropie unii de altii, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertători, mai credincioşi, într-un cuvânt ne picură în suflete acea linişte şi acel echilibru moral ce ne este atât de necesar în călătoria vieţii.

       Crăciunul este plin de bucurie! Este momentul perfect să ne amintim de trecut și să ne gândim la viitor! 

 

       Fie ca pacea și dragostea care au pornit din inimile clindatorilor de la “Catedrala Eroilor “ Hunedoara să vă cuprindă, în această perioadă minunată şi să vedeţii lumea cu ochii unui copil, să trăiţi minunea dragostei și să vă bucuraţi de absolut tot ce are de oferit această sărbătoare!”

 

”Lumina Sfântă venită în Ajun să vă aducă în suflet un veşnic Crăciun. Sărbători de vis alături de cei dragi!”

bottom of page